Turiștii sunt controlați serios la intrarea în Turnul Eiffel. Este una dintre măsurile luate de autoritățile locale pentru a preveni eventuale lovituri teroriste.
De altfel, la tot pasul în Paris întâlnești jandarmi sau polițiști care poartă veste antiglonț și sunt înarmați cu pistoale mitralieră.
”Cred că Franța este țara cea mai concentrată pe securitate în acest moment, amenințările sunt răspunsul este pe măsură, eu sunt convins că forțele franceze au făcut tot ce se putea face pentru ca acest campionat să se desfășoare în condițiile cele mai bune”, spune ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, citat de tvr.
Cum și numărul turiștilor români va crește considerabil, autoritățile de la București au decis suplimentarea polițiștilor detasați în capitala franceză. Astfel, la Paris, vor fi în total 44 de reprezentanți ai ministerului român de Interne.
În total, la meciurile din campionatul european de fotbal, francezii așteaptă în jur de 2,5 milioane de fani. Potrivit Sefului serviciului de securitate internă, gruparea teroristă Stat Islamic a amenințat că va organiza atentate în aceasta perioadă aglomerată.
GHIDUL MAI: CE TREBUIE SĂ ȘTIE SUPORTERII ROMÂNI CARE MERG LA EURO 2016
Cei care merg pe stadioane la meciurile Campionatului European de Fotbal EURO 2016 trebuie să prezinte obligatoriu un act de identitate cu fotografie și vor trece prin trei filtre succesive, anunță MAI care, miercuri, a publicat ghidul pentru participanții la competiție.
Printr-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Interne(MAI) anunță că împreună cu Ministerul Afacerilor Externe(MAE) și Federația Română de Fotbal(FRF) a elaborate Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016, ce conține reguli pentru suporterii români care vor merge la meciurile din Franța.
Ghidul, ce poate fi consultat pe site-ul MAI, arată că suporterii care vor dori să intre pe stadioane trebuie să aibă obligatoriu la ei, printre altele, un document de identitate cu fotografie ( pașaport, carte de identitate, permis de conducere).
„Accesul în stadion se va face individual, inclusive pentru copii de orice vârstă, pe baza unui tichet valid sau pe baza unei acreditări emise de organizator. Refuzul posesorului biletului/acreditării de a se verifica documentul de acces de către personalul de ordine poate duce la interzicerea accesului în stadion al persoanei în cauză. Posesorul de bilet care are vârstă mai mică de 16 ani va putea intra în stadion doar însoțit de un adult, acesta din urmă fiind responsabil de comportamentul în stadion al tânărului”, se notează în ghid.
Suporterii vor trece prin trei filtre successive înainte de a intra în tribune. Potrivit ghidului, la primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, pe cel de-al doilea se va realize controlul corporal sumar și la ultimul se va realize accesul și controlul biletelor prin turnichete.
Accesul pe stadioane se va putea face cu trei ore înainte de începerea partidei, porțile urmând să fie închise la o oră și jumătate după terminarea partidei.
„Pentru prima oară, biletele sunt securizate cu hologramă color, cod de bare și perforații microscopice executate cu laser, ce sunt detectabile doar cu dispozitive speciale din dotarea personalului de securitate ceea ce face practic imposibilă contrafacerea acestora”, se mai arată în ghid.
MAI anunță că printre obiectele interzise pe stadion se numără umbrelele, casca moto, scaune pliante sau orice fel de bagaj care depășește dimensiunile 25 cm X 25 cm X 25 cm. De asemnea, este interzis orice recipient (sticlă, cană, bidon, doză, pet etc.) confecționat din plastic, sticlă sau alte materiale fragile sau casante.
Totodată, în ghid se subliniază că pe teritoriul Franței este menținută starea de urgență, după atacurile din noiembrie 2015, din Paris, fiind menținute controalele la frontieră.
„Starea de urgență permite autorităților franceze să interzică circulația persoanelor și să stabilească zone de protecție și securitate. De asemnea, sunt aplicate măsuri consolidate de securitate în toate orașele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispoziții permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă pentru ordinea publică, închiderea temporală a sălilor de spectacol și a locurilor de reuniuni publice, confiscare armelor și posibilitatea de a efectua percheziții administrative”, se notează în ghid.
Cei de la Interne menționează că în Franța vor fi detașați jandarmi și polițiști români pentru a oferi asistență suporterilor români. Aceștia vor fi prezenți, în uniformă de serviciu sau însemne distinctive, în zonele publice și în Funzone.
Euro 2016 va începe pe 10 iunie, meciul de deschidere fiind între reprezentativa României și echipa națională a Franței.